Hoppa till innehållet
27 juni 2019

Arbete i sommarhettan – det ska du tänka på

Varma sommardagar kan tära på koncentration och hälsa. Värst är det ofta för de som kroppsarbetar utomhus i höga temperaturer, men även kontorsarbetarna kan ha det slitigt i värmen.

Arbetsmiljöverket menar att för den som har ett stillasittande arbete inomhus, så ska temperaturen gärna ligga på mellan 20 och 26 grader. Om temperaturen periodvis, som under en värmebölja, överstiger det tillfälligt så gör det ingenting.

För utomhusarbetaren med ett tungt jobb kan sommarvärmen bli farligare. Olycksfallsrisken ökar när koncentrationen och aktivitetsgraden försämras. Samtidigt arbetar också hjärtat hårdare i höga temperaturer.


Vad kan man tänka på?

1. Drick vatten
… även innan du blir törstig! Arbetsplatsen har som ansvar att tillhandahålla dricksvatten på något sätt. Arbetar du ute och dessutom i skyddskläder, kan du förlora mycket vätska.

2. Ta pauser
För utomhusarbete kan pauser för svalka vara jätteviktiga. Hitta skugga och ta med vatten att dricka. Glöm inte bort raster och lunchen!

3. Har ni maskiner påslagna i onödan?
På kontoret kan exempelvis tv-apparater och datorer kan värma upp rummet helt i onödan, när de inte används.

4. Jobba andra tider
För de som inte har turen att kunna jobba hemma i värmen finns det kanske möjlighet att börja tidigare eller sluta senare. 

5. Kläder efter väder
Har ni annan godkänd utrustning som lämpar sig för högre temperaturer?

6. Vicka för persiennerna eller fäll ner markisen
Är solljus ett problem kan man ta till gardiner, persienner eller markiser – som är effektiva i stigande ordning. Utvändig avskärmning är effektivare än invändig.


Vad säger lagstiftningen?

Det är arbetsgivaren som har ansvaret för att arbetsmiljön följer gällande lagstiftning. Läs mer hos Arbetsmiljöverket här och här.

Källa: Arbetsmiljöverket, Temperatur och klimat (länk).

Se även: Napos animerade film om arbete i värme.


Behöver du fördjupad kunskap om arbetsmiljöarbete eller -lagstiftning? Kontakta HRZ genom vårt kontaktformulär.

By Formsmedjan. Powered by YAGO.