Hoppa till innehållet
5 oktober 2018

En dag på jobbet som arbetsmiljökonsult

Bosse Bergdahl är arbetsmiljökonsult med bred kompetens – ingen dag på jobbet är den andra lik. Just den här dagen är fokus riktat mot chefer och arbetsmiljö. Vilket ansvar för arbetsmiljön har man som chef, hur kan man effektivisera arbetsmiljöarbete och vilka arbetsuppgifter får man delegera?

– Det kanske låter konstigt men jag älskar det här. Jag kan nörda ner mig hur mycket som helst i arbetsmiljöfrågor, berättar Bosse.

Han har arbetat som arbetsmiljökonsult sedan 2006 och gör det på heltid sedan 2017. HRZ Arbetsmiljökonsult AB är ett enmansföretag, där HRZ står för Humanresurszonen.

Föreläsningen som Bosse håller den här dagen är branschspecifik, för fördjupad kunskap för just det här företagets problemformuleringar. Dagen innan har deltagarna gått igenom mer grundläggande information så att de sedan ska kunna fördjupa kunskapen.

– Jag har fått en önskelista från uppdragsgivaren om vad de vill lära sig och så sätter jag ihop ett utbildningskoncept kring det. Sedan kommunicerar vi det några gånger och så är vi överens om att ”så här kör vi”.

Vid sidan av konferensrummet har Bosse ställt upp ett bord som dignar av litteratur. Allt från att upptäcka alkoholmissbruk till arbetsmiljöföreskrifter.

På förmiddagen har det varit grupparbeten. Under grupparbetet får deltagarna jobba med konkreta exempel och Bosse lär dem hur de ska söka i litteraturen för att finna svar på företagets specifika problemformuleringar.

– Alla kan inte kunna allt, men man kan lära sig att hitta informationen man söker, berättar Bosse om sin undervisningsfilosofi.

 

En dag på jobbet som arbetsmiljökonsult

 

Eftermiddagen fortsätter med föreläsningar. Det handlar bland annat om arbetsmiljöproblem, säkerhetsarbete och mobbning på arbetsplatsen. Annat som tas upp är hur man undviker personskador och hur man ska agera om en sådan ändå uppkommer.

Bosse går igenom relevanta länkar och var man kan hitta rätt information, han förklarar viktiga begrepp och hur man till exempel ska anmäla arbetsskador till Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket – och när man måste anmäla.

– Det handlar om den kunskap de behöver för att kunna agera i sin roll som chef, och de arbetsmiljöproblem som de ställs att hantera, förklarar Bosse.

Deltagarna på kursen ställer mycket frågor och tidvis blir föreläsningen istället till en diskussion där just det här företagets problem lyfts, något som Bosse tycker är positivt:

– Det är viktigt för mig att lägga tid på diskussion, jag tycker att det brukar hjälpa dem att få en djupare förståelse. Jag vill ta den tiden att låta gruppen resonera. Om gruppen får prata och tänka så har vi ofta redan berört ämnet och då kan jag förstärka förståelsen.

– Jag vill alltid se till att det finns möjlighet till diskussion.

När dagen är slut dukar Bosse av bokbordet och packar ner det i två resväskor, redo för nya utmaningar.

 


Kontakta HRZ

Fält markerade med * är obligatoriska fält.
Laddar RSS...

Laddar RSS...

Laddar RSS...
By Formsmedjan. Powered by Yago