Hoppa till innehållet
4 december 2018

Säkerhet i betongindustrin och skräddarsydd SAM

Bättre arbetsmiljö för betongindustrin och skräddarsydd utbildning för ett byggföretag som fått påhälsning av Arbetsmiljöverket var några av de saker HRZ:s november bestod av.

Tre nyckelord för säkerhetsarbete inom betongindustrin är samordning, samordningsrisker och samordningsansvar. De största riskerna uppstår på byggarbetsplatser där moment inom olika yrkeskategorier utförs samtidigt. Farorna ligger dels i att de egna riskerna påverkar andras arbete, dels om man själv får för lite svängrum och då hamnar i en riskfylld situation.

Under november har vi därför, för ett företag inom betongindustrin, hållit i en riktad arbetsmiljöutbildning. Mot ledningen var inriktningen strategiskt arbetsmiljöarbete; mot chefer och skyddsombud var det om det systematiska arbetsmiljöarbetet. För att samordningsriskerna ska bli lättare att hantera är det viktigt att veta hur man bygger en bra grund i sitt arbetsmiljöarbete.

Just nu hjälper vi också ett byggföretag. De har fått påhälsning av Arbetsmiljöverket, som har varnat om ett föreläggande. Det företaget får nu hjälp med sitt systematiska arbetsmiljöarbete, SAM, och arbetet med det kommer fortsätta i december och in på januari.   

Härnäst:
4-6/12 hålls en öppen BAM-utbildning i Umeå. På öppna utbildningar kan vilka företag som helst anmäla sig, och de passar ofta bra för lite mindre företag. På denna kommer vi bland annat gå igenom grundläggande arbetsmiljöarbete, lagstiftning och SAM. Det blir en mix av föreläsning, gruppuppgifter och workshops – en pedagogisk metod som många trivs med.


Kontakta HRZ

Fält markerade med * är obligatoriska fält.
Laddar RSS...

Laddar RSS...

Laddar RSS...
By Formsmedjan. Powered by Yago