Hoppa till innehållet
6 februari 2019

8 tips till dig som arbetar i kylan

Januari och februari är riktigt kalla månader, särskilt uppe i norra Sverige. Det finns några saker du kan tänka på när det är riktigt kallt och du måste arbeta ute eller i kalla utrymmen.

Att arbeta i kyla utan att vidta de rätta åtgärderna kan i värsta fall vara farligt och i bästa fall åtminstone vara en ganska otrevlig upplevelse. Det är bra att ha i åtanke att faktiskt skydda sig mot kylan i så stor utsträckning som det är möjligt.

Vad säger lagstiftningen?

Det finns inga uttalade temperaturgränser för inom vilka arbete får bedrivas. Det är istället arbetsgivaren som ska säkerställa att arbetstagaren har rätt kunskap och utrustning för att skydda sig mot de rådande förhållandena.

 

Några tips på saker du själv kan göra:

1. Ha luftiga kläder och blanda material
Luftiga kläder i flera lager och olika funktion, där fukttransporterande plagg ska vara närmast huden (typ underställ). Glöm inte mössan och använd en som passar bra under hjälmen, om du bär skyddshjälm när du jobbar.

2. Vindtätt lager ytterst
Skydda dig mot blåst. Vindtäta kläder hjälper också till att hålla värmen.

3. Dubbla lager med handskar
Ha gärna ett extra par redo också, så att du kan byta om du blir blöt.

4. Glöm inte fötterna
Fötterna gillar ullstrumpor och isolerande sulor! Även lager av tidningspapper under sulorna är effektivt för att absorbera fotens fukt. Byt gärna strumpor i samband med rast.

5. Undvik smycken
Smycken och glasögon kan bidra till att kyla leds till kroppen.

6. Inga feta krämer – men gärna hudens naturliga fett
Tvätta och raka dig på kvällen och inte på morgonen, så att du får behålla kroppens naturligt skyddande hudfett. Undvik feta krämer, de kan bidra till att kyla leds mot huden.

7. Dra ner på tobaken
Nikotin och alkohol minskar kroppens möjligheter till en naturlig värmereglering.

8. Ät ordentligt!
Var noga med att äta och dricka ordentligt. Kyla ger torr luft som skapar ett större behov av att få i sig vätska. Drick och ät gärna varmt.

 

Januari- och februaridagarna är också ganska vackra. Det kan faktiskt vara rätt skönt att vara ute i kylan om man är rätt förberedd och har skapat goda förutsättningar för sig själv.

 

Läs mer:

Artikel från Arbetarskydd, När normaltemperatur på jobbet är minus 24 
Artikel från Arbetarskydd, Gränsvärden för arbete i kyla saknas


Kontakta HRZ

Fält markerade med * är obligatoriska fält.
Laddar RSS...

Laddar RSS...

Laddar RSS...
By Formsmedjan. Powered by Yago